Krystalline

Krystalline er forfatter og professor Aslaug Groven Michaelsens eget forlag

Høsten 1982 sendte dette forlaget ut sine første bøker, en analyse av Henrik Ibsens "Bygmester Solness" og samlingen "Kjetterier om vitenskapens mytologier" .

Disse bøkene kunne også ha kommet ut på et av hennes gamle forlag, Gyldendal eller Dreyer. Aslaug Groven Michaelsen var forlengst en etablert forfatter med medlemskap i Den norske Forfatterforening siden 1956, og en større produksjon av skjønnlitteratur og essays bak seg. Og hver bok fra Krystalline inneholder da også en lang liste over disse bøkene, samt en oversikt over den del av produksjonen som er kommet på Krystalline.

Dessuten var Aslaug Groven Michaelsen i 1980 blitt professor i Nordisk litteratur ved Universitetet i Trondheim, og kunne — dersom hun ville ofre den nødvendige tid på saken —få den vitenskapelige del av produksjonen ut med støtte fra NAVF.

Imidlertid var det nettopp det hun ikke ville ofre tid på, noe hun begrunner i den første tilbudsfolder som Krystalline sendte ut:

"Det er økonomiske krisetider Plassen i tids—skriftene er så begrenset at bidragene iblant må kortes ned inntil det tungt tilgjengelige. Utgivelse av stoff som dette i bokform medfører store forsinkelser med støttesøknaderog innhenting av uttalelser fra sakkyndige som kunne bruke sin egen tid bedre.

Derfor er f eks Solnessartikkelen gått rett i trykken uten noe knussel.

Selvsagt ville det nye jeg kommer med i disse bøkene, nådd flere med en gang, dersom jeg hadde valgt den vanlige utgivelsesmåten, men nå får de til gjengjeld komme tidligere ut, og blir så billige at de som trenger dem, kan unne seg dem."

De fleste forskere vil forstå hva hun her skriver, både på og mellom linjene. Men skjønnlitterære forfattere vil i kanskje enda høyere grad kunne sette seg inn i at Aslaug Groven Michaelsen opplevde det å ha eget forlag som en kostbar, men inspirerende frihetsfornemmelse.

Man hadde ikke følelsen av å gå i vegen for noen, og man slapp å ergre seg over uttalelser fra folk som ikke hadde satt seg skikkelig inn i ens egne spesialområder.

Skjønnlitterære forfattere har ofte gitt uttrykk for det frustrerende ved det formidlingsapparat vi har i dag. Til forskjell fra tidligere generasjoner arbeider vår tids forfattere under et meget sterkere press fra storbusiness. Som naturen kjemper også åndslivet en kamp på vikende front, mot en utbyttende og hensynsløs kommersialisering.

Så blir det til at kulturen overlever i mindre sammenhenger, nisjer som Johan Fjord Jensen har kalt det. Og med den tekniske utvikling følger muligheter som forfatterne tidligere ikke hadde.

Aslaug Groven Michaelsen gikk da over til også å utgi sine skjønnlitterære verker på Krystalline forlag.

Dette har riktignok igjen den ulempe at man ikke kan påregne at bøkene blir automatisk innkjøpt til bibliotekene. Uetablerte forlag får gjerne alt på forhånd rundskriv fra innkjøpsordningen med advarsel: det er så lite penger å ta av, så.

Som Aslaug Groven Michaelsen skrev alt i 1982, ville hun unngå NAVFs tungrodde ordning med innhentede uttalelser, brev og svar på brev etc..

Ved å gi skjønnlitterære bøker ut på eget forlag kunne hun unngå vår tids forlagskonsulent—ordning, som dessverre blir meget misbrukt, og som ofte gjør mer skade på litteraturen enn den gjør gagn. Jfr. uttalelser fra forfattere som Aksel Sandemose, Ingeborg Refling Hagen, Hans Børli, for å nevne noen. Aslaug Groven Michaelsens roman "Mathias Orre som jeg kjente ham" (1969) tar opp dette problemet i større bredde.

Dersom hun som uetablert forlegger tilbød sine bøker til innkjøpsordningen, ville hun imidlertid møte konsulentene igjen på et høyere plan, og en eventuell anke ville nytte lite, da de store forleggere er påfallende godt representert i ankenemnda.

Det kan derfor garanteres at de bøker som Krystalline tilbyr Dem, ikke har vært utsatt for annen forhånds—bedømmelse enn en erfaren forfatter og forskers eget skjønn, og kommentarer fra de trofaste tilhørere som hun har i sin vennekrets og familie.

Intet forlag har avvist disse bøkene før de gikk i trykken på eget forlag. Ingen innkjøpsordning har fått tilbudet. Hvis De finner en Krystalline—bok i et av våre offentlige bibliotek, kan De derfor være sikker på at det er bibliotekets eget valg og bestilling som har bestemt innkjøpet.

HVOR KOMMER NAVNET KRYSTALLINE FRA?

De fleste kjenner etterspillet i Henrik Wergelands farse "Engelsk Salt", for det består i den kjente fedrelandssangen "Det er min Sjel en frydfuld Trang". Med den synger vi oss like over i fortsettelsen: "Vinægers Fjeldeventyr".

Sangen er laget av dikteren Leontodon, "Løvetanden som man traakker paa". Men idet de lystige studentene tar siste strofe dacapo, og derved understreker sitt løfte om å kle det golde norske fjellet, møter diktersangen plutselig et blidt og forståelsesfullt "Echo":

"...Kjærlig Tanke,
    ærlig Tanke,
      Tanke."

Det er Krystalline.

Krystalline svarer ikke på hvilkensomhelst sang. Hun bryter først ut av berget når en dikter er så ekte at han kan komme til å binde "Folkets Hjerter". Derfor er det naturlig nok mange som synes Krystalline heller skulle sittet som prinsesse i "Huldras Hal", ombeilet av "vore underjordiske udødelige Digtere Maaneskin og Taageblik"...

Hvordan skal man så få tvunget henne i berg og institusjon igjen?

Kanskje man skulle prøve å få Leontodon til å holde opp med å dikte? Man har utvilsomt sitt hemmelige våpen, for under golvet i huldras hall lever den gamle Nidhex.

Når hun allierer seg med makten, her i skikkelse av en redaktør, blir folkets dikter brakt til taushet.

Men i kampens hete skjer det noe med Krystalline. Fra å være et ensomt ekko utvikler hun seg til handlekraft. Hun advarer dikteren mot "Byen" hvor "norskhjertet Skaldskab har allermindst hjemme". Hun medvirker til at den urettferdige forfølgelse får et opphold i dårekisten. Og hun går i dialog med dikteren. Hun sier riktignok at det alltid har vært slik i Norge at det ikke er noen forskjell på laurbærkrans og tomekrans. Men minner ham om at lidelsen kan skape styrke, og at han må være trofast mot sitt kall:

"Hjertet styrkes ved at lide,
armens muskler ved at stride,
Stemmen heves i en Blæst.
Først en Mand, hvis Kraft ei svigter,
saa en freidigsindet Digter;
—dette er dit Kald dernæst!"

Aslaug Groven Michaelsens "Krystalline" begynte som et enkvinne—tidsskrift. Så ble hun en kvinnes forlag. Hun klarer å få den ene boka etter den andre ferdig til dem som vil ta imot det hun har å by. Siden 1982 har Krystalline trykt 14 forskjellige bøker av Aslaug Groven Miehaelsen. På åtte år.

Bare en ting klarer hun ikke: en tilfredsstillende markedsføring av bøkene. Krystalline er et underskudds— foretagende.

Men fri og norskhjertet er hun, og vi kan hilse og si at selv om leserkrets og interesse kanskje øker mest i utlandet, befinner hun seg vel. Og en kan neppe vente at hun vil gå i berg igjen med det første.

 

Bakgrunnen for Krystalline forlag illustreres av sitatene under:

KJENTE FORFATTERE OM SINE FORLEGGERE

 

"Men Grieg skjønner intet om litteraturens vesen.

Han ba meg lage en annen bok til julen og studerte med kjærlighet sine gullfisk . (...)

Utvilsomt forlangte Grieg en annen bok for å gjøre mig en tjeneste, men kravet var horribelt. Der lå 'En flyktning' på bordet, skrevet i Angst og Bæven under et djevelsk press, gjennem måneder og år. 'De får skrive mig en annen bok, hr. Sandemose, klarer De det på tre uker tro?"'

(Aksel Sandemose i "Fesjå")

"'Det vore självmord av en ung författare som ännu inte har en säker ställning att ge ut det här,' sa han (...). 'Boken måste ut' sa jag. Då vill jag begå det självmordet.' 'Om ni angriper tidens gud på det här sättet, så är ni efter det en död man.'

'Då vill jag bli en död man.'

Förläggarens ögon var trötta."

(Fra Ivar Lo-Johanssons "Førfattaren")

 

"Inn en velkjent gang, opp en trapp, gjennem et forværelse. Men der er det like ille som da jeg løp ut for en time siden. 'Du er gal!' skriker mannen bak skrivebordet og slår i plata foran seg så det synger.

'Du ødelegger deg selv også. Det må du da i hvert fall forstå!' (...) ' Jeg er den jeg alltid har vært,' sa jeg. 'Men tiden har gått av ledd. Nå gjelder det Norge, ungdommen, friheten vår. Her må ingen tenke på egen fordel.' (...)

'Du er gal!' gjentok han. 'Vi nekter deg å ødelegge deg selv på denne måten!'

'Neivel' sa jeg. 'Men jeg sier deg at om noen hadde gitt meg valget mellom hånda mi og det å ha skrevet denne boka, da ville jeg velge boka."'

(Ingeborg Refling Hagen i "Løftet må holdes.")

Hovedsida

 

Mer om Krystalline:
Pegasus på vårslepp

Les også:
Forlegger Grieg

Virke | Prisen
Bøkene | Pegasus
Krystalline
Gratulerer